SEAT  Wintercheck 2

Elektrisch rijden in de winter

Handige tips speciaal voor je elektrische auto 

Voorbereid de winter in

De winter staat voor de deur. Het wordt al kouder, daarom is het extra belangrijk dat je jouw reis en je elektrische leaseauto voorbereidt op winterse omstandigheden. Waar moet je extra op letten bij een elektrische auto? We hebben handige tips voor je op een rij gezet. Zo ervaart je ook in de winter veel rijplezer in je elektrische leaseauto.

Handige tips speciaal voor jouw elektrische auto

Met een elektrische auto is het belangrijk om met wat extra zaken rekening houden. Een lage temperatuur vermindert namelijk de actieradius van jouw elektrische auto. En als je het dan ook nog lekker warm wilt hebben in de auto, kan de capaciteit van de batterij tot wel 30% afnemen. Met onze tips helpen we je om nét wat slimmer om te gaan met het rijbereik. 

Tip 1 – Houd de actieradius zo groot mogelijk

Verwarm je elektrische auto als hij nog aan de laadpaal staat. Je vertrekt dan in een warme auto, met een volle accu en ontdooide ruiten. Zet bij het wegrijden de verwarming uit en gebruik dan alleen de stoelverwarming.

Tip 2 – Voorkom een vastgevroren laadkabel

Het kan bij vorst weleens voorkomen dat de automatische vergrendeling van de laadkabel hapert. Voorkom dit door ervoor te zorgen dat er geen vocht langs de kabel de stekker in kan lopen. Laat de laadkabel daarom niet strak over de auto lopen. Mocht de kabel toch vast vriezen, dan is er een mechanisme ontgrendeling. Bekijk in het onderhoudsboekje van jouw elektrische auto hoe je die gebruikt. 

Tip 3 – Laat je accu controleren bij Pon Center

Laat je accu voor de winter controleren bij Pon Center om te voorkomen dat elektronische functies uitvallen of storingen voordoen bij extreme kou. In het ergste geval doet niks het meer. En dat wil je natuurlijk niet! 

Deze winter naar het buitenland?

Misschien ga je wel genieten van een heerlijke week wintersport in één van de vele mooie skigebieden. Dan is het belangrijk om wat extra maatregelen te treffen. Zo kan je veilig én onbezorgd genieten van je reis naar het buitenland.

Tip 1 – Sneeuwkettingen 

Zorg voor passende sneeuwkettingen om je winterbanden. Sneeuwkettingen bieden extra grip en zorgen voor veel meer veiligheid op sterk besneeuwde en beijzelde wegen. Daar kunnen zelfs winterbanden niet tegenop! Op sommige wegen in het buitenland zijn sneeuwkettingen verplicht, dit wordt aangegeven op verkeersborden. Bekijk hier in welke landen sneeuwkettingen verplicht zijn. 

Tip 2 – Voertuigeisen in het buitenland

Pech onderweg… Je zit er niet op te wachten maar soms kan het toch gebeuren. Zorg er altijd voor dat je goed voorbereid bent als je onverhoopt toch stil komt te staan langs de kant van de weg. Heb je dit al in je elektrische leaseauto liggen?

  • Een gevarendriehoek
  • Voor elke passagier een veiligheidshesje
  • Een verbanddoos
  • Reservelampjes voor als je in het donker staat
  • Warme dekens

Tip 3 – Accutemperatuur en laadsnelheid

Een lagere temperatuur verlaagt de laadsnelheid van de meeste voertuigen. Bij veel nieuwe elektrische voertuigen is het mogelijk om de accu voor te bereiden voordat je de auto op gaat laden. Dit doe je door het laadstation als bestemming in te stellen in het navigatiesysteem van de auto. Op die manier heeft jouw accu de optimale laadsnelheid zodra je aankomt bij het laadstation en de lader aansluit op het voertuig. Bovendien warmt snelladen de batterij op, zodat de volgende sessies automatisch een stuk sneller gaan. 

Tip 4 - Check de prijs en voorkom verrassingen 

Laadpunten kunnen complexe tariefstructuren hebben. Controleer altijd de prijzen voordat je de sessie start.  

Weet je niet zeker wat de exacte prijzen zijn? Meestal vind je prijzen op de lader, het laderscherm of in de app van het laadnetwerk. Houd rekening met eventueel afwijkende tarieven per kWh en/of extra kosten bij het gebruik van een laadpas, zoals betalen per minuut en startkosten. Gebruik Laadpastop10.nl om de prijzen van laadpassen te checken.

Houd er ook rekening mee dat sommige laadpunten extra kosten in rekening brengen als je jouw auto laat staan nadat de batterij vol is (zoals lokkeerkosten of parkeerkosten). Zorg er vooral voor dat je op de hoogte bent van dit soort kosten wanneer je 's nachts laadt.

Ga goed voorbereid op pad!

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is altijd handig om de ‘Mijn VWPFS’ app op je telefoon te hebben. Via de app kun je, naast alle informatie over jouw contract, ook hulp inschakelen bij pech of nood. Handig in Nederland en in het buitenland.