Pon Dealer & Muntstad
gaan samen verder

Meer info
Hero elektrisch rijden

Elektrisch rijden

De groenste manier van rijden

Elektrisch rijden bij Pon Center

Bij Pon Center maken we elektrisch rijden mogelijk voor iedereen! Dat doen we nu al met een aantal modellen, maar binnenkort komen daar nog veel meer modellen bij. Stuk voor stuk innovatieve en vernieuwende auto's met de kwaliteit die je van ons gewend bent. Lees op deze pagina over onze huidige elektrische modellen, toekomstige elektrische modellen en over elektrisch rijden in het algemeen.

Onze elektrische modellen

Bij Pon Center vinden wij dat elektrisch rijden bereikbaar moet zijn voor iedereen. Want alleen als iedereen mee kan doen, kunnen wij het verschil maken en samen bouwen aan een fossielvrije toekomst. Ontdek onze elektrische modellen.

Alles over elektrisch rijden

Elektrisch rijden is een nieuwe vorm van mobiliteit en vereist een andere manier van autorijden dan men gewend is. Wij weten als geen ander dat dit bij veel mensen verschillende vragen oproept en vertellen je daarom graag meer over elektrisch rijden. Zo kun je er achter komen of elektrisch rijden in jouw situatie nu juist wel of nog niet past bij je wensen en behoeften. Ontdek meer over bijtelling, belastingvoordelen, voordelen en meer. 

De voordelen van elektrisch rijden

  • Groen rijden
  • Lage onderhoudskosten
  • Geen wegenbelasting
  • 16% bijtelling voor zakelijke rijders in 2022

Ontdek alles over elektrisch rijden

Kosten

Alles over onderhoud en kosten.

Duurzaamheid

Ontdek hoe groen een elektrische auto is.

Veelgestelde vragen over elektrisch rijden

Overweeg je om elektrisch te gaan rijden maar heb je vragen over actieradius, laden, laadpassen, voordelen enz.? Op deze pagina bieden wij je de antwoorden waar je naar op zoek bent. Niet gevonden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden graag al je vragen.

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

Elektrisch rijden heeft verschillende voordelen, voor het milieu én voor jou. Zo stoot een elektrische auto geen CO2 en stikstof uit tijdens het rijden, wat een stuk schoner en duurzamer is. Maar ook voor je portemonnee kan een elektrische auto voordelig zijn. Zo maak je als eigenaar van een elektrische auto gebruik van verschillende fiscale voordelen, heb je te maken met lagere onderhoudskosten en betaal je een lagere prijs per kilometer voor je 'brandstof'.

Is elektrisch rijden duurder dan rijden in een benzine- of dieselauto?

Hoewel de aanschafkosten van een elektrische auto op dit moment nog hoger zijn dan bij een reguliere brandstofauto, bespaar je met elektrisch rijden op andere vlakken. Zo profiteer je van veel belastingvoordeel, minder bijtelling, minder onderhoudskosten en lagere kosten per kilometer dan bij een brandstofauto. Ook betaal je geen wegenbelasting en BPM. Meer weten over de kosten van een elektrische auto? Onze verkoopadviseurs vertellen het je graag!

Waarom zijn elektrische auto's duurder dan brandstofauto's?

Omdat de productietechnieken van elektrische auto's nog in ontwikkeling zijn en de productieaantallen laag, kost een elektrische auto nu nog vaak meer dan een vergelijkbare brandstofauto. Dit zal binnen een paar jaar waarschijnlijk niet meer zo zijn. De verbeteringen van de techniek gaan snel en de vraag neemt toe, waardoor een elektrische auto steeds betaalbaarder zal worden.

Krijg ik subsidie voor een elektrische auto?

Het totale subsidiebudget voor SEPP is verdeeld over de periode 2020 tot en met 2024. Per jaar worden de budgetten voor nieuwe en gebruikte auto’s vastgesteld. Voor 2023 gelden de volgende bedragen: 

Voor een nieuwe elektrische auto die je koopt of leaset, kan er € 2.950 subsidie aangevraagd worden. Dit kan alleen met een koopovereenkomst die afgesloten is op of na 1 januari 2023.

Voor een gebruikte elektrische auto die je koopt of leaset, kan er € 2.000 subsidie aangevraagd worden. Dit kan alleen met een koopovereenkomst die afgesloten is op of na 1 januari 2023.

Leer er hier alles over. 

Hoe rijdt een elektrische auto?

Bij een elektrische auto vind je veel minder bewegende onderdelen dan bij een verbrandingsmotor. Een traditionele versnellingsbak ontbreekt en dus heb je dezelfde ervaring als rijden met een automaat. Door de traploze versnelling en het direct beschikbare vermogen accelereert een elektrische auto veel sneller als een brandstofauto. Daarnaast is de rijervaring een stuk stiller door het ontbreken van o.a. motorgeluid. 

Hoe lang ontvang ik een lage bijtelling van 8%?

Het lage bijtellingspercentage van 8%* geldt in 2020 voor 5 jaar vanaf de datum eerste toelating (DET).

*Voor elektrische auto's geldt 8% bijtelling over de eerste € 45.000 van de catalogusprijs van de auto. Over het restant moet 22% worden betaald.

Ik ben ondernemer. Krijg ik fiscaal voordeel op een laadpunt?

Voor laadpunten die in 2020 worden besteld, is de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de regeling voor versneld afschrijven (VAMIL) van toepassing. In het kader van de MIA kan bij aanschaf of financial lease in 2020 36% van de aanschafprijs worden afgetrokken van de belastbare bedrijfswinst. Daarnaast kan 75% van de aanschafprijs versneld worden afgeschreven op basis van de VAMIL. Omdat het minimale investeringsbedrag voor de MIA € 2.500 is, dien je het laadpunt gelijktijdig met de elektrische auto aan te melden.

Hoe groen is elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is de groenste manier om auto te rijden. Bij het rijden stoten elektrische auto’s geen CO2 of stikstof uit. Veel onderdelen van elektrische auto’s kunnen hergebruikt of gerecycled worden. Ook tijdens de productie wordt er al rekening gehouden met de uitstoot. Zo worden veel van onze modellen al volledig CO2 neutraal geproduceerd in speciaal daarvoor ontworpen fabrieken. Meer weten? We vertellen je er graag meer over.

Is een elektrische auto wel veilig?

Jazeker!
Een elektrische auto is voorzien van de beste en nieuwste veiligheidssystemen en daardoor net zo veilig als een "normale" auto op brandstof. Zo wordt het hoogspanningssysteem gedeactiveerd bij een crash en is de accu afgedekt door een bijzonder stabiele behuizing.

Kan ik een elektrische schok krijgen?

Nee. Dat is zonder gebruik van gereedschap onmogelijk. Alle onderdelen die onder spanning staan zijn zo gezekerd en gescheiden van de carroserie dat dit niet mogelijk is. In geval van een crash wordt het hoog-volt systeem direct uitgeschakeld waardoor ook dan het krijgen van een schok niet mogelijk is.

Hoe ver kan ik rijden op een volle accu?

Je actieradius hangt onder andere af van je rijstijl, de capaciteit van de accu en de belasting van je auto. Hoe efficiënter je rijdt, hoe meer kilometers je kan maken. Daarnaast wordt de actieradius ook beïnvloed door de voertuigconfiguratie en ook gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals bijvoorbeeld de buitentemperatuur, het gebruik van de airco en bijv. ook de maat van je banden. Airco en verwarming verbruiken veel energie en hebben dan ook veel invloed op de actieradius.

Wat kost het opladen van mijn elektrische auto?

Een volle elektrische tank is een stuk goedkoper dan een een benzine- of dieseltank. Het scheelt je zo 50 tot 70 procent per laadbeurt. En de kosten die je maakt, houd je gemakkelijk in de gaten met je laadabonnement. Het maakt niet uit of je onderweg, op het werk of zelfs thuis laadt: je pas en het bijbehorende abonnement zijn dé manier om de kosten van het opladen af te rekenen en inzichtelijk te houden.

Kun je zien wanneer je auto volledig is opgeladen?

Jazeker. Dit kun je net als bij een "normale" auto gewoon zien op het dashboard van je auto. Daarnaast kun je het zien op je smartphone app en op het thuislaadpunt.

Kun je alleen snelladen en thuisladen overslaan?

In theorie is dat mogelijk, maar in de praktijk is thuisladen en openbaar laden praktischer. Snellaadstations vind je met name langs snelwegen. Laden bij een snellaadstation betekent dat je ter plekke moet wachten totdat de auto voldoende opgeladen is. Als je je auto thuis of op het werk oplaadt, kun jij gewoon door met je dag terwijl je auto weer op volle kracht komt.

Is snelladen slecht voor de accu?

Nee, snelladen is niet per definitie slecht voor de accu. Zeker als je maar af en toe snelladers gebruikt, is het geen enkel probleem. Volg wel altijd de laadinstructies op.

Kun je het laadproces onderbreken als de accu nog niet volledig is opgeladen?

Ja. Dit kan door de auto te ontgrendelen met de afstandsbediening en vervolgens de laadkabel binnen 30 seconden te ontkoppelen. Geen probleem dus!

Moet je wachten tot de batterij helemaal leeg is voordat je deze weer kan opladen?

Nee. Zeker niet. Je kunt de accu op elk gewenst moment bijladen. De capaciteit wordt namelijk niet beïnvloed door gedeeltelijk laden, omdat de lithium-ion accu geen geheugeneffect heeft.

Wat is het verschil tussen laden op wisselstroom (AC) of gelijkstroom (DC)?

Een reguliere laadpaal levert wisselstroom (AC). Omdat je elektrische auto gelijkstroom (DC) nodig heeft, vindt er in de auto een stroomtransformatie plaats tijdens het laden. Bij een snellader werkt dit iets anders. Deze speciale laadpalen leveren van zichzelf al gelijkstroom, waardoor er geen omzetting nodig is en je auto dus sneller laadt.

Wat houdt het onderhoud van een elektrische auto in?

Het onderhoud van je elektrische auto is een stuk minder dan bij een brandstofauto. Zo bestaat deze nu uit een inspectieservice en het vervangen van de remvloeistof en het interieurfilter. Wat min of meer gelijk blijft is het onderhoud aan slijtagedelen, zoals remmen, banden en ruitenwissers. Deze onderdelen dienen vanzelfsprekend regelmatig gecontroleerd, en waar nodig, vervangen te worden.

Hoe lang heb ik garantie op de accu?

Op de hoogvoltaccu geldt een garantie van 8 jaar (96 maanden) of maximaal 160.000 kilometer, wat het eerste wordt bereikt.

Neem contact met ons op

Wil je graag meer informatie over elektrisch rijden of heb je een vraag over een bepaald elektrisch model? Vul dan onderstaand contactformulier zo volledig mogelijk in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om al jouw vragen te beantwoorden. 

Contactformulier elektrisch rijden

Meer weten of elektrisch rijden? 

Download hier de informatiefolder.