Pon Dealer & Muntstad
gaan samen verder

Meer info
Bijtelling en belastingsvoordelen - Hero

Bijtelling en belastingvoordelen

Ontdek de voordelen van elektrisch rijden

De fiscale voordelen voor een elektrische auto

De regels random bijtelling en belastingvoordelen kunnen soms best ingewikkeld zijn. Daarom zetten we de belangrijkste punten voor je op een rijtje. 

Alles over bijtelling

Bijtelling is het bedrag dat je betaald als je met jouw zakelijke voertuig meer dan 500 kilometer per jaar privé wilt rijden. Bij een elektrische auto betaal je in plaats van de normale 22%, nu als zakelijke rijder slechts 16% bijtelling. Dit geldt tot een waarde van € 35.000 van de cataloguswaarde. Is jouw elektrische auto duurder? Dan betaal je alsnog 16% over de eerste € 35.000. Boven deze waarde betaal 22% bijtelling.

Wegenbelasting 

Voor een volledig elektrische auto betaal je tot 2025 geen Motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Voor de plug-in-hybride-variant van de elektrische auto betaal je tot en met 2024 de helft van het tarief voor een brandstofauto. 

BPM

Bij een aankoop van een auto in Nederland betaal je aanschafbelasting (BPM). In het geval van een elektrische auto is dit niet het geval. Dit scheelt al snel honderden euro's. De volledige BPM-vrijstelling blijft voor volledig elektrische auto's bestaan tot en met 2024. Vanaf 2025 geldt voor deze auto's alleen de vaste voet van € 360. 

Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren

Nieuwe elektrische auto kopen of Private Leasen

Voor een nieuwe elektrische auto die je koopt of leaset, kan er € 2.950 subsidie aangevraagd worden. Dit kan alleen met een koopovereenkomst die afgesloten is op of na 1 januari 2023.

Gebruikte auto kopen of Private Leasen

Voor een gebruikte elektrische auto die je koopt of leaset, kan er € 2.000 subsidie aangevraagd worden. Dit kan alleen met een koopovereenkomst die afgesloten is op of na 1 januari 2023.

Meer weten?

Heb jij nog vragen over bijtelling of belastingvoordelen? Laat het ons gerust weten. Wij helpen je graag verder!