Pon Dealer & Muntstad
gaan samen verder

Meer info
ID.3ID.5_

Subsidieregeling elektrische auto's (SEPP)

Profiteer tot € 2.950 in 2024

Profiteer in 2024 van subsidie op een elektrische auto

Wil jij in 2024 een nieuwe of gebruikte elektrische personenwagen kopen of leasen? Dan kom je in aanmerking voor de SEPP, Subsidie Elektrische Personenauto's particulieren. Deze subsidie kan oplopen tot € 2.950 en geldt voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto's. Loop jouw subsidie niet mis. Lees er hier alles over. 

Subsidiebedragen 2024

Het totale subsidiebudget voor SEPP is verdeeld over de periode 2020 tot en met 2024. Per jaar worden de budgetten voor nieuwe en gebruikte auto’s vastgesteld. Voor 2024 zijn de bedragen inmiddels bekend. Voor elektrische personenauto's, die aan alle voorwaarden voldoen, gelden de volgende bedragen:

Nieuwe elektrische auto kopen of Private Leasen

Voor een nieuwe elektrische auto die je koopt of leaset, kan er € 2.950 subsidie aangevraagd worden. Dit kan alleen met een koopovereenkomst die afgesloten is op of na 1 januari 2024.

Gebruikte auto kopen of Private Leasen

Voor een gebruikte elektrische auto die je koopt of leaset, kan er € 2.000 subsidie aangevraagd worden. Dit kan alleen met een koopovereenkomst die afgesloten is op of na 1 januari 2024.

De Volkswagen ID.3

Ga voor de elektrische, sportieve Volkswagen ID.3

Kom in aanmerking voor maar liefst € 2.950 SEPP-subsidie 

Wanneer kom je in aanmerking voor een subsidie?

Je komt in aanmerking voor de subsidieregeling als de koop of leaseovereenkomst van de elektrische personenauto is afgesloten op of na 1 januari 2024. De elektrische personenauto mag niet eerder dan 1 januari 2024 op naam staan en de nieuwprijs mag maximaal € 45.000 bedragen. 

Alle voorwaarden op een rijtje:

  • Alleen voor 100% elektrische personenauto's
  • Actieradius van minimaal 120 km
  • Nieuwprijs bedraagt maximaal € 45.000
  • De overeenkomst staat op jouw naam
  • De overeenkomst wordt gesloten in 2024
  • Je hebt een geldig woonadres in Nederland

Wacht niet te lang met aanvragen!

De kans bestaat dat de subsidiepot, net als voorgaande jaren, snel opraakt. Dien daarom zo snel mogelijk je subsidieaanvraag in. Zo is de kans kleiner dat je de subsidie misloopt. Goed om te weten, de auto hoeft nog niet geleverd te zijn of op naam geregistreerd te staan om een subsidieaanvraag in te dienen. 

Meest gestelde vragen over de subsidieregeling (SEPP) voor elektrische auto's 2024

Voor wie is de subsidieregeling?

Ben je een particulier en van plan om in 2024 een nieuwe elektrische auto te kopen? Dan maak je mogelijk aanspraak op de SEPP.

Hoeveel krijg ik?

Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je een subsidie van € 2.950 aanvragen. Het totale budget van € 58 miljoen is beschikbaar voor zowel de aankoop als de private lease van nieuwe elektrische personenauto's.

Waarom krijg ik geen subsidie als ik de auto van een particulier koop?

De aankoop van de personenauto dient plaats te vinden bij een erkend autobedrijf, en niet via directe verkoop tussen particulieren. Deze vereiste is opgenomen in de regeling als een extra voorzorgsmaatregel tegen potentiële misbruik van de subsidie.

Aan welke eisen moet de auto voldoen?

  • De auto is volledig elektrisch, wat betekent dat het geen plug-in hybride is.
  • De auto is gekocht door een individu in hetzelfde jaar waarin de subsidie wordt aangevraagd. Daarnaast moet er nog subsidiebudget beschikbaar zijn, omdat het subsidiebudget beperkt is en geldt op een 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'-basis.
  • De auto moet minstens 3 jaar lang continu op naam van de aanvrager blijven staan. Voor private lease geldt een periode van 4 jaar.
  • De catalogusprijs van de elektrische auto moet liggen tussen € 12.000,- en € 45.000,-, en de actieradius moet minimaal 120 kilometer bedragen.

Waarom komt een plug-in hybride auto niet in aanmerking?

Een plug-in hybride combineert zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor voor aandrijving. Omdat plug-in hybrides niet volledig op elektriciteit rijden, is de aanschafsubsidie uitsluitend bestemd voor volledig elektrische auto's.