Pon Dealer & Muntstad
gaan samen verder

Meer info
Roadtrip met Jaapie - Hero Mobile

14 maart 2024

75 jaar Volkswagen: op roadtrip met Jaapie, de T4 California van Thomas en Jasmijn

Het fijne van Volkswagen

Voor veel mensen was de coronapandemie een goede gelegenheid om eens uit te zoeken wat er op het gebied van kamperen allemaal mogelijk is. Vliegen naar het buitenland zat er immers niet in, en in eigen land waren hotelkamers en huisjes soms nauwelijks beschikbaar. Om er toch corona-veilig op uit te kunnen trekken, werd de camper ‘ontdekt’ als perfect alternatief en een run op tweedehands kampeerbusjes bleef niet uit. Ook bij Thomas Kleine Schaars en Jasmijn Coppens begon het te kriebelen… ze wilden de Randstad achter zich laten – ook al was het maar voor even. “We leerden elkaar in november 2020 kennen en vrij snel daarna kwam Jaapie al op ons pad,” vertelt Thomas.

Vrolijke Volkswagen

Sorry Thomas, maar wie is Jaapie precies? “Oh wacht, dat zal ik je vertellen! Zo heet onze camper.” Jaapie: een vrolijke naam voor een vrolijk kampeerbusje. Met zijn felgroene lak (Friesengrün, volgens de kleurenkaart van Volkswagen) is de T4 een sympathieke verschijning – en dat past perfect bij het jonge koppel. Dat het een Volkswagen-busje moest worden, stond voor Thomas bij voorbaat vast. “Ik vind de campers van Volkswagen gewoon het leukst.” Natuurlijk hebben de klassieke luchtgekoelde busjes uit de jaren zeventig en tachtig hun charme, maar voor Thomas en Jasmijn zijn die toch wat te ‘klassiek’. “Het comfort van een modernere bus, met airco en elektrische raambediening, leer je op reis al snel waarderen,” legt Thomas uit.

Emotioneel afscheid

De zoektocht op de bekende websites leverde snel resultaat. “Onze T4 werd te koop aangeboden door een man die zeer verknocht aan zijn busje bleek te zijn,” vertelt Thomas. “Het was wel duidelijk dat hij de camper niet aan ‘zomaar’ iemand wilde verkopen.” Tijdens een uitgebreide kennismaking en een proefrit, kwamen Thomas en Jasmijn snel tot de conclusie dat ze niet verder meer hoefden te zoeken. “Alles zag er perfect uit en alles werkte, dus dit moest ‘m worden!” De naam van het busje, ‘Jaapie’, is een eerbetoon aan de vorige eigenaar – Jaap -, die heel goed voor de T4 heeft gezorgd en emotioneel was over de verkoop van zijn geliefde bus.

Wildkamperen

Jaapie heeft zich eerst in Nederland mogen bewijzen. “We trokken er zo vaak mogelijk op uit,” vertelt Thomas. “We zochten rustige natuurcampings op en kampeerden bij de boswachter. Zo leerden we welke spullen er op vakantie onmisbaar zijn, en wat er allemaal thuis kan blijven, want, tsja uiteindelijk is de ruimte in een T4-camper natuurlijk niet oneindig groot.” Toen de grenzen in Europa eenmaal weer opengingen, trokken Thomas en Jasmijn voor een paar weken de overweldigende natuur van Noorwegen in. “Het is daar geweldig rijden, en onderweg kun je perfect wildkamperen.” Jaapie weerde zich kranig en toonde zich uiterst betrouwbaar. 

“Hij heeft een 2,5-liter vijfcilinder TDI-turbodiesel, en die levert ook op steile berghellingen kracht genoeg.” Later in 2021 zijn Thomas en Jasmijn vier weken naar Spanje gegaan, helemaal tot in Andalusië. Een reis door de Balkan staat voor 2022 op het wensenlijstje. “Dan willen we graag door bijvoorbeeld Kroatië en Montenegro trekken. Het draait bij ons allemaal om de roadtrip, wat we onderweg allemaal zien en ontdekken,” zegt Thomas. “We blijven nergens langer dan twee nachten kamperen.” De inmiddels 25 jaar oude T4 heeft nog een dieselmotor. “Ik werk zelf bij een van de grootste aanbieders van laadstations voor elektrische auto’s,” vertelt Thomas. “We kijken dan ook uit naar de volledig elektrische ID. Buzz. Ik las ergens, dat er over een aantal jaar een camperversie komt. We kunnen niet wachten!”

Bus tot Buzz tour

De T4 van Thomas en Jasmijn is de vierde generatie van de iconische Volkswagen bus. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Nederlandse ondernemer Ben Pon Sr. de contouren schetste van wat later de Volkswagen bus werd. Dit jaar introduceert Volkswagen bovendien de eerste compleet elektrische bus: de ID. Buzz, en dat is reden voor een speciaal feestje. De Bus tot Buzz Tour wordt een onvergetelijke rit met de 75 mooiste en meest bijzondere Volkswagen busjes van de afgelopen 75 jaar. Eigenaren van een bijzondere Volkswagen bus kunnen zich hier tot 6 mei opgeven, en een onafhankelijk jury gaat bepalen welke 75 bussen mogen deelnemen aan de Bus tot Buzz Tour op 1 juni.

DISCLAIMER

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.